Torta di Noci (walnotencake)

In deze cake worden broodkruim en walnoten gebruikt in plaats van bloem. Het is een heel lichte maar geurige cake die ’s middags bij de thee het lekkerst is.

Ingrediënten, taart voor 10 personen

180 g vers broodkruim
200 g walnoten, licht geroosterd
250 g fijne suiker
100 g boter op kamertemperatuur
6 biologische eieren, gesplitst
200 verse ricotta
1 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagelen
rasp van 1 biologische citroen
snufje zout
1 el poedersuiker om mee te bestuiven

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Beboter de rand van een springvorm en bekleed de bodem met bakpapier. Strooi het broodkruim in de vorm en aan de rand en druk licht aan.
Maal de walnoten met de helft van de suiker in een keukenmachine tot een fijne, bloemachtige consistentie.
Klop de rest van de suiker en de boter met een mixer tot een heel licht en luchtig mengsel. Voeg de eidooiers een voor een toe en blijf kloppen tot ze helemaal opgenomen zijn en het geheel licht en luchtig is. Spatel het walnotenmengsel, de ricotta, de specerijen, de citroenrasp en het zout erdoor.
Klop de eiwitten in een aparte kom tot ze stijve pieken vormen. Spatel ze door het cakebeslag en schenk dit in de bakvorm. Zet 35-40 minuten in de oven.
Neem de springvorm uit de oven, verwijder de rand en laat de cake helemaal afkoelen. Leg de cake op een groot bord en bestuif hem met poedersuiker.

Dit recept is afkomstig uit Lente in Sicilië.