Fabienne in het Eindhovens Dagblad

Zin en onzin van diëten

Ruim de helft van de Nederlanders weegt teveel. Geen wonder dat veel mensen willen afvallen. Aan goede voornemens geen gebrek en keuze in diëten is er in overvloed. Soms wordt een dieet een ware hype, zoals Montignac, Sonja Bakker en nu weer dr. Frank. Allemaal beloven ze een slanke lijn. Maar werken ze ook? En hoe ontstaat zo’n hype?

Elke dieethype betekent aandacht voor het feit dat veel mensen graag willen afvallen. Zo’n hype stimuleert en motiveert mensen om samen te lijnen. Ze krijgen weer hoop”, legt diëtiste Fabienne Krüger (54, Praktijk voor Voeding en Lifestyle coaching in Eindhoven) uit. “Commercie en media haken daar graag op in, of creëren zelf de hype, zoals onlangs met dr. Frank gebeurde. Die stortvloed aan aandacht zet mensen aan tot lijnen. De meeste diëten zijn gericht op snel afvallen en dat lukt ook. Maar zodra mensen terugvallen in hun oude eetpatroon, vliegen de pondjes er weer aan, het zogenoemde jojo-effect. Dat betekent doorgaans het einde van de hype. Daarnaast zijn veel diëten ongezond, omdat ze onevenwichtig of eenzijdig zijn. Het is dus niet verstandig om langdurig zo’n dieet te volgen. Bovendien maakt het je niet bewust van je eigen eetpatroon, wat noodzakelijk is voor blijvend resultaat.” In feite is het ook helemaal niet logisch dat mensen massaal eenzelfde dieet gaan volgen, stelt Fabienne Krüger. “Een goed dieet wordt afgestemd op iemands individuele behoeften. Het streven naar gewichtsverlies zou niet alleen moeten draaien om een schoonheidsideaal, maar ook om gezondheid. Gezonde voeding zorgt er niet alleen voor dat je afvalt, je voelt je ook fit en krachtig. Maar: elk lichaam heeft een individuele behoefte aan gezond eten, afhankelijk van onder meer bouw, leeftijd, mate van bewegen, arbeid, stress, medicijngebruik. Als diëtiste begeleid ik mijn cliënten naar blijvend resultaat. Dat kan alleen als iemand bereid is zijn eetpatroon permanent te veranderen. Daarvoor is eerst inzicht nodig in de oorzaak van het overgewicht. In een uitgebreid gesprek maak ik mijn cliënten bewust van hun eet- en leefpatroon. Dat gesprek is soms confronterend ja, maar noodzakelijk. Waarom kan iemand geen maat houden? Gaat het om emotie-eten? Soms zit daar grote problematiek achter. De stap hierheen is vaak een lastige, waardoor mensen er te lang mee wachten. Wil je obesitas voorkomen, dan moet je overgewicht tijdig aanpakken. Vijf kilo afvallen is natuurlijk gemakkelijker dan twintig.” Voorlichting is belangrijk volgens Fabienne Krüger, al is ze enigszins sceptisch over het nut van algemene overheidsvoorlichting. “Richt je je tot een grote groep, dan voelt uiteindelijk niemand zich aangesproken. Ik zie veel meer heil in aandacht voor gezond eten op scholen. Gelukkig is dat er steeds meer. En natuurlijk is de rol van de ouders enorm belangrijk. Een te zwaar kind heeft vaak ouders met overgewicht. Daarom is het zinloos een kind te behandelen als de ouders hun leef- en eetpatroon niet veranderen. Hoe eerder je het belang van gezond eten inziet, hoe beter.”

Lees het hele artikel uit het Eindhovens Dagblad

Bron: Eindhovens Dagblad, 17 januari 2012