Gezonde voeding verhoogt slagingskans ivf-behandeling

Vrouwen die tijdens een ivf-behandeling gezond eten, hebben een veel hogere kans om zwanger te worden. Dit blijkt uit de resultaten van het proefschrift van dr. John Twigt van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij deed onderzoek naar de invloed van voeding tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen.

Vrouwen die tijdens een ivf-behandeling veel fruit en volkoren graanproducten eten hebben maar liefst 60% meer kans op een zwangerschap. De voeding moet verder arm zijn aan snacks en bewerkte (witte) graanproducten.

Voeding blijkt van invloed op de hoeveelheid hormonen die geproduceerd worden na een ivf-behandeling. Gezonde voeding vermindert de hormoonproductie. Hierdoor heeft de embryo meer kans om zich in het baarmoederslijmvlies te nestelen. Een verkeerd voedingspatroon leidt niet alleen tot een verhoogde productie van vrije radicalen, maar kan tevens schadelijk zijn voor de eicel. Bovendien kan slechte voeding leiden tot tekorten in de baarmoeder wat ongunstig is voor de ontwikkeling van het embryo.

Gezonde voeding die rijk is aan fruit en volkoren graanproducten verhoogt aanzienlijk de slagingskans van een ivf-behandeling.

Bron: Ortho Institute, 25 augustus 2013