Grote vleeseters meer kans op diabetes type 2

Hoe doe je dat, gezond eten? Niet door vooral vlees, kaas en melk te eten, zoals met de populaire Atkins-achtige diëten. Daardoor heb je meer kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Voedingswetenschapper Ivonne Sluijs van het UMC Utrecht rekende het effect uit van eiwitrijke voeding op ruim 38.000 Nederlanders, over tien jaar bekeken. Dit kwam uit het onderzoek:

  • Mensen die normaal eten maar met extra veel eiwitten, krijgen vaker diabetes type 2. Tien gram meer eiwit per dag betekent 16 procent meer kans op diabetes. Dat komt vooral door dierlijke eiwitten, die bijvoorbeeld in kaas, melk en vlees zitten.
  • Mensen die meer eiwitten eten maar daarnaast óók minder koolhydraten of vet, hebben zelfs dertig procent meer kans op diabetes type 2. Dat betekent oppassen met laag-koolhydraatdiëten waarbij je veel dierlijke eiwitten eet. Dit geldt ook voor het Dr. Frank dieet.

Veel mensen proberen af te vallen of op gewicht te blijven door veel minder brood, rijst en aardappelen, dus minder koolhydraten te eten. Om niet van de graat te vallen, nemen ze extra vlees, eieren, kaas en melk. Het is nu de vraag of dat wel verstandig is.

Tot nu toe is vooral in onderzoek gekeken naar vet en koolhydraten. Nu moet eiwit nog beter worden onderzocht. Ivonne Sluijs promoveert op dit onderzoek op 31 maart aan het UMC Utrecht.

Uit het onderzoek van Sluijs blijkt dat vooral dierlijke eiwitten de boosdoeners zijn. Er zijn ook eiwitten van plantaardige oorsprong. Gepubliceerd op: 21 maart 2011
Bron: Diabetes Fonds