Tips

Welk dieet is geschikt om af te vallen?

Het OIVO heeft 19 verschillende diëten geanalyseerd, namelijk de populairste vermageringskuren en zij die de meeste media-aandacht krijgen. De conclusie is hard: het merendeel van de diëten is inefficiënt, kost veel geld en zorgt niet voor een duurzaam gewichtsverlies. Nog erger is het feit dat ze ook vaak gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Er is maar één dieet die naam waardig en dat is het dieet opgesteld door een diëtist(e), dat vooral inhoudt dat de consument leert waaruit een gezonde, evenwichtige, caloriearme voeding bestaat en dat uitspattingen vermeden worden. Lees verder…

Over koolhydraat arme voeding om af te vallen.

De een heeft ‘gezonde’ voeding nodig, de ander een glutenvrije voeding en voor weer een ander geldt dat er te veel koolhydraten in de voeding zitten. Harriet Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige adviseert: Verlaag je koolhydraten als je gemakkelijk dik wordt rond de buikstreek terwijl je niet overmatig eet. Je hebt dan een stofwisseling die bekend staat als insulineresistentie of insulineongevoeligheid. Ik heb haar opleiding gevolgd.  link naar Harriet Verkoelen…

Handig: boodschappen voor een gezonde maaltijd thuis afgeleverd door Hello Fresh

Weinig tijd om zelf je boodschappen te doen? Op internet biedt HelloFresh.nl  verse producten aan, samengesteld voor drie of meerdere maaltijden, en levert die in een doos thuis af. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en ben erg enthousiast. Lekkere en smaakvolle gerechten, zeer gevarieerd en met hulp van het receptenboekje ook voor de niet geoefende kok goed te bereiden. Neem contact met mij op voor het ontvangen van een kortingscode ter waarde van €20 op je eerste bestelling.

Grote vleeseters meer kans op diabetes type 2

Gezond eten verkleint de kans op diabetes type 2. Hoe doe je dat, gezond eten? Niet door vooral vlees, kaas en melk te eten, zoals met de populaire Atkins-achtige diëten. Daardoor heb je meer kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.
Voedingswetenschapper Ivonne Sluijs van het UMC Utrecht rekende het effect uit van eiwitrijke voeding op ruim 38.000 Nederlanders, over tien jaar bekeken.  Uit het onderzoek  blijkt dat vooral dierlijke eiwitten de boosdoeners zijn. Er zijn ook eiwitten van plantaardige oorsprong. Lees verder….

 

Tien tips om met aandacht en bewust te eten

 1. Breng je aandacht naar het NU. Een duidelijk begin voor het eten in de vorm van een ritueel helpt je om in het hier en nu te zijn. Volg bijvoorbeeld bewust je ademhaling of neem een moment om je dankbaarheid te uiten naar iedereen die zijn bijdrage aan het voedsel heeft geleverd. Je kunt ook kiezen voor een gebed of een moment stilte.
 2. Eet op een vaste plek. Wanneer je telkens iets lekkers eet als je bijvoorbeeld tv kijkt, dan krijg je op den duur vanzelf trek zodra je de afstandsbediening al pakt. Door aan tafel te eten en niet tegelijk tv te kijken of te lezen ‘ontkoppel’ je activiteiten die met eten samenhangen. Probeer er ook een sfeervolle plek van te maken.
 3. Eet zittend. Eet zittend, ook als je onderweg bent en bij voorkeur in een rustige omgeving. Dit betekent niet eten terwijl je auto rijdt.
 4. Eet zonder afleiding. Geef jezelf de kans om je aandacht op je maaltijd te richten en ervan te genieten. Dus zonder tv, radio, krant, boek en verplaats heftige discussies naar een ander moment.
 5. Neem bescheiden porties. Kiezen voor een bescheiden portie helpt om te voorkomen dat je teveel eet. Schep één keer op. Het gebruik van een klein bord scheelt ook al 20%.
 6. Eet met plezier door al je zintuigen bij het eten te betrekken. De sleutel tot eten met plezier is je tong. Wanneer je het eerste hapje in je mond stopt, wacht dan even voordat je begint te kauwen. Neem de smaak waar alsof je het voor het eerst proeft. Wees je ook bewust van je andere zintuigen. Wat je ruik je? Is het oogstrelend?
 7. Neem kleine hapjes en kauw goed. Bewust kleine hapjes nemen en daar goed op kauwen helpt om het eten beter te proeven en langzamer te eten. Hierdoor heb je ook eerder een verzadigingsgevoel. Kauw elke hap totdat het eten in je mond vloeibaar is. Dat is goed voor je spijsvertering en er komt meer smaak vrij. Probeer tijdens het proces van proeven, kauwen en slikken vooral je aandacht bij je tong te houden.
 8. Eet langzaam om teveel eten te voorkomen. De reden dat veel mensen teveel eten is vaak omdat ze te snel eten. Langzaam eten en pauzeren helpt je om je bewust te worden wanneer je op een aangename manier voldaan bent. Zo kun je stoppen voordat je teveel gegeten hebt. Een manier om langzamer te eten is om je bestek neer te leggen tussen twee hapjes. Ook kun je op deze manier volop genieten van wat je eet.
 9. Sla geen maaltijden over. Wanneer je maaltijden overslaat neemt je honger toe en wordt het moeilijk om bewuste eetkeuzes te maken. Dit kan leiden tot het snaaien van eten dat snel voor handen is. Je eet hierdoor meer dan jij je bewust bent. Eet bij voorkeur rond dezelfde tijd zodat je lichaam in een evenwichtig ritme raakt.
 10. Waarom wil je eten? Wacht even voordat je wilt gaan eten en stel jezelf de vraag: Waarom wil ik eten? Er zijn namelijk verschillende soorten honger. Zo heb je naast maaghonger bijvoorbeeld ook neushonger,ooghonger, mondhonger, hoofdhonger en emotionele honger. Die laatste twee spelen meestal de hoofdrol. Je kunt beginnen met deze tips en wil je de kunst van mindfull eten ècht verstaan leer dan je (vaak saboterende) gedachten en gevoelens te observeren. Lees verder op emotie-eten.nl

 

Wat kun je doen om je stofwisseling te versnellen?

Er zijn meerdere mogelijkheden om je stofwisseling te verhogen. Daarom hierbij een aantal tips .

 1. Doe aan beweging. Hoe meer je beweegt, hoe meer spiermassa je opbouwt. Spieren verbruiken energie en hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je verbruikt. Je verhoogt hiermee je stofwisseling.
 2. Regelmatige activiteit. Regelmatig bewegen helpt om je metabolisme te verhogen tijdens de activiteit en nog uren daarna.
 3. Sla geen maaltijden over. Het lichaam past zich aan het gebrek aan calorieën aan alsof er hongersnood heerst. De verbrandingssnelheid kan zelfs 10 tot 15% verminderen en het lichaam zal vetweefsel vast blijven houden en zelfs spiermassa gaan verbranden.
 4. Voldoende slaap. Te weinig slaap tast de manier waarop we koolhydraten verbranden aan, wat kan leiden tot glucose intolerantie en waarschijnlijk meer honger en een vertraagd metabolisme. Moeheid kan er ook toe leiden dat je meer gaat eten, omdat je lichaam de signalen niet goed onderscheidt van moeheid en honger.
 5. Minder alcohol. Alcohol onderdrukt het vermogen van je lichaam om vet te verbranden.
 6. Eet gevarieerd. Gevarieerde voeding zorgt er ook voor de je metabolisme omhoog gaat.

Zoals je ziet zijn er niet echt wondermiddeltjes om je metabolisme te verhogen. Ze zijn een onderdeel van je gezonde voedings- en bewegingspatroon. De algemene richtlijnen werken prima! Eet een gebalanceerd dieet dat je caloriebehoefte niet overschrijdt, sport regelmatig, pas op met alcohol en slaap goed. Hiermee verbeter je niet alleen je stofwisseling, maar het helpt ook tegen je overgewicht

 

Ontproosten: Genot kan soms ontaarden in geworstel

Lees op de website van Puur Gezond een leuk stukje over alcoholgebruik.

 

Hier zit schokkend veel zout in!

Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is. Dat is slecht voor je bloeddruk, en daarmee voor je hart en bloedvaten. Vermijd dus erg zoute producten, zoals die uit deze top-8.

 1. Kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak boordevol zout. Of het nu om een kant-en-klaar pastagerecht gaat of om een kant-en-klare groenteschotel met vlees. Alternatief Vermijd deze maaltijden zo veel mogelijk en kies voor verse pasta en voor verse of diepvriesgroente. Maar let op: bewerkte groente, zoals spinazie à la crème en groente uit pot of blik, bevat weliswaar evenveel vitamines als verse groente, maar wel veel meer zout. Kies dus voor vers of diepvries. Fabrikanten doen overigens steeds vaker iets aan het hoge zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden. Zeker niet iedere maaltijd is dus even rijk aan zout. Kijk altijd even op het etiket!
 2. Pizza’s zijn beruchte zoutleveranciers. Neem nu een standaard pizza met kaas en tomaat die je in de winkel kunt kopen. In deze pizza alleen al zit ruim 6 gram zout! Pizza met kaas en tomaat is een uitschieter, maar ook andere pizza’s (met vlees of vis of groente bijvoorbeeld) zitten vol zout. Alternatief Maak je eigen pizza! Dit scheelt een hoop zout en is minstens even lekker.
 3. Soepen uit zakjes, pakjes en blikken kunnen er wat van. Bouillons barsten van het zout (soms wel 7 gram per liter). Maar ook in andere soepen, zoals linzensoep, vermicellisoep, tomatencrèmesoep en uiensoep, zit veel zout. Alternatief Maak je soep zelf. Lekker en gezond met verse groenten. Voeg geen zoute soepmixen en bouillonblokjes toe! Bouillon kun je ook zelf maken van vlees en kruiden, zoals peterselie en peper.
 4. Rookworst, Heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout: de rookworst. In een stukje rookworst van 100 gram zit al bijna 3 gram zout. Alternatief Denk eens aan een rundervink of een stukje biefstuk bij je stamppot. Dit zijn relatief zoutarme soorten vlees.
 5. Jus en sauzen Een zakje jus is een zoutbom. Dat geldt ook voor veel sauzen. Vooral in curry zit veel zout: wel 1,5 gram per lepel! Alternatief Jus van vlees bevat maar weinig zout. En wat sauzen betreft bevatten mayonaise en knoflooksaus weinig zout. Sauzen zelf maken, met bijvoorbeeld verse tomaten en knoflook, is ook een goede optie. Om je gerechten op een andere manier op smaak te brengen, kun je kiezen voor verse kruiden zoals bieslook, basilicum en oregano.
 6. Snacks Een loempiaatje, een bamibal, een paar handjes borrelnoten… Heerlijk allemaal, maar ze staan wel gelijk aan enkele grammen zout. Alternatief Van pinda’s en (cashew)noten kun je ongezouten varianten kiezen. Pelpinda’s en walnoten bevatten ook minder zout.
 7. Kaas is ook een erg zout product. In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Alternatief Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnenkaas of verse geitenkaas.
 8. Broodbeleg heb je in allerlei soorten en maten. Er zitten dan ook enkele zoute producten tussen, buiten de al genoemde kaassoorten. Rookvlees, salami en bacon bijvoorbeeld zijn zoute soorten hartig broodbeleg. Alternatief Kipfilet en kalkoenfilet zijn lekker en lang niet zo zout als ander hartig broodbeleg. Zoet beleg bevat weliswaar veel suiker, maar nauwelijks zout.
 • Brood en vis Er zijn nog veel meer zoute voedingsmiddelen. Sommige broodsoorten zijn zout, en ook sommige vissoorten. Denk aan makreel, bokking en zoute haring. Maar voor brood en vis geldt dat de gezondheidsvoordelen simpelweg te groot zijn om ze te vermijden, of om alternatieven aan te bieden.
 • Natrium of zout? Het is een beetje verwarrend, maar natrium en zout is niet hetzelfde. Natrium is de stof die uiteindelijk zorgt voor de hoge bloeddruk. En dat natrium zit in zout. Op het voedingsetiket staat de hoeveelheid natrium vermeld. Als je die vermenigvuldigt met 2,5, dan weet je precies hoeveel zout er in je product zit. Als er in 100 gram van een kant-en-klaarmaaltijd 1 gram natrium zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in. Eet je vervolgens 300 gram van die maaltijd, dan krijg je 7,5 gram zout binnen.

Het is voor velen een hele klus om dagelijks aan alle noodzakelijke voedingsstoffen te komen. Eenvoud in de bereiding van de warme maaltijd met gezonde, pure en natuurlijke ingredienten kan je daarbij helpen.

 

Acht tips om het koken gemakkelijker, sneller en gezonder te maken

 1. Ga terug naar de basis en kook door de week eenvoudige, makkelijke recepten zonder opsmuk. Leg de lat voor jezelf niet te hoog: creatief kokkerellen kan je nog altijd in het weekend. Gewone gezonde kost is goed genoeg. Vermijd alle omslachtige toestanden (sauzen, ovenschotels,…).
 2. Stel in het weekend een weekmenu op en doe alvast wat boodschappen als voorbereiding. Zo bespaar je jezelf heel wat improvisatie en stress.
 3. Hou altijd een voorraadje in huis van ingrediënten waarmee je snel en makkelijk een gezonde maaltijd in elkaar kan steken. Een paar voorbeelden: gepelde of gezeefde tomaten, rijst en pasta, diepvrieserwten, diepvries spinazie, diverse soepgroenten in de diepvries, rundergehakt, geraspte kaas…….
 4. Verzamel enkele recepten van schotels waarmee je makkelijk kleine hoeveelheden groenten samen kan verwerken: gezond, slank en budgetvriendelijk. Hier kun je bijvoorbeeld mee wokken.
 5. Stoom je groenten zo vaak mogelijk: het gaat snel, je hebt er niets meer voor nodig dan een kookpot en stoommandje en de groente blijft lekker en gezond.
 6. Val terug op diepvriesgroenten, zeker in het koude seizoen. De voedingswaarde is uitstekend, ze zijn vers geoogst en ingevroren en je hoeft ze niet meer schoon te maken. Bovendien zijn ze goedkoper dan niet seizoensgroenten.
 7. Stap af van het alles-of-niets-denken. Soep met brood of een boerenomelet met salade zijn nog altijd stukken gezonder dan een opwarmmaaltijd en kosten weinig tijd en werk. Het hoeft echt niet altijd 100% thuisgemaakt te zijn.
 8. Kook voor twee keer, zeker als je een gerecht klaarmaakt dat wat tijd kost, zoals stoofvlees of ratatouille. Vries de helft in, zo heb je alvast iets achter de hand voor een moeilijke dag.

 

Een DVD over onze voedselproductie.

In deze documentaire “Food, Inc.” maakt regisseur Robert Kenner korte metten met het idyllische beeld waarmee levensmiddelen in de supermarkten in de Verenigde Staten aan de man worden gebracht. De “fantasieplaatjes” op verpakkingen van koeien in de wei en groen gras veranderen gedurende de film in het ware verhaal: een schrikbeeld. Boeren die werken onder het juk van enorme vleesproducerende bedrijven en donkere tunnels waarin kippen worden gefokt, die door onnatuurlijke gewichtstoename niet meer op hun poten kunnen staan. Ook het grootste slachthuis ter wereld komt in beeld. Hier worden 32.000 varkens per dag geslacht onder erbarmelijke omstandigheden voor zowel varkens als werknemers. Het blijkt dat een paar multinationals in Amerika de voedselindustrie in handen hebben. De misstanden worden via interviews aan de kaak gesteld: misbruik van dieren, E. Coli bacteriën in hamburgers en de dodelijke gevolgen daarvan, de macht van Monsanto en de uitbuiting van werknemers in de voedselindustrie. Kenner laat ook zien hoe het door de macht van de voedselindustrie en overheidssubsidies wel mogelijk is om voor slechts één dollar een hamburger te kopen, maar geen stronk broccoli. De schrijvers Michael Pollan (Een pleidooi voor echt eten) en Eric Schlosser (Fast Food Nation) bevestigen in interviews de bevindingen van Kenner. Natuurlijk gaat de film over de voedselindustrie in de VS, maar ook in Nederland zijn de multinationals actief. En het dierenleed en onderdrukking van de boeren spelen ook in Nederland. Aan het eind van de film geeft Kenner aan wat we als consument zelf kunnen doen om de voedselindustrie een halt toe te roepen. Dit is onder andere door etiketten te lezen en door alleen producten te kopen van bedrijven die medewerkers, dieren en milieu met respect behandelen en die biologisch zijn. De film eindigt met: “U kunt de wereld verbeteren met elke hap”. De film is een aanrader voor iedereen die wil weten wat er in het eten zit en wat de herkomst van een product is. (RB) Food, Inc., Robert Kenner, EAN 8716777930687, duur 90 minuten, € 19,99

 

U kunt zelf iets doen om uw risico op kanker te verlagen. Onderstaande aanbevelingen geven praktische handvatten.

  1. Streef naar een slank postuur maar vermijd ondergewicht
   Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker, metname dikke darmkanker en borstkanker. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen behoudt u een gezond gewicht.
  2. Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging
   Lichaamsbeweging kan u beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging helpt tevens overgewicht en obesitas voorkomen. Iedere vorm van lichaamsbeweging draagt al bij aan een gezondere leefwijze.
  3. Vermijd dranken met suiker. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel (met name van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, met weinig vezels en veel vet)
   Dranken met veel suiker zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Voorbeelden zijn frisdranken, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen. Drink bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker.
   Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op obesitas en dus ook op kanker. Vervang deze producten door groente en fruit.
  4. Kies voor veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk
   Groenten, fruit en andere vezelrijke producten kunnen u tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld kanker in de mond, maag en darm. Eet daarom iedere dag vijf of meer porties groente en fruit.
  5. Beperk de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) en vermijd het eten van bewerkt vlees
   Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen.
   Eet per week niet meer dan 500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.
  6. Als u al alcohol drinkt, beperk het aantal glazen per dag dan tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen
   Om kanker te voorkomen, kunt het beste geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, waaronder mondkanker en borstkanker.
  7. Beperk de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel
   Zout voedsel en voedsel bewerkt met zout kunnen het risico op maagkanker verhogen. Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat veel kant-en-klare producten veel zout kunnen bevatten.
  8. Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen
   Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is beter om alle benodigde voedingsstoffen via uw voeding binnen te krijgen. Sommige groepen mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen.

Aanbevelingen voor specifieke groepen

 1. Geef baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dat is het beste voor moeder en baby. Vul daarna aan met andere vloeibare en vaste voeding.
  Onderzoek toont duidelijk aan dat borstvoeding de moeder kan beschermen tegen borstkanker en de baby tegen overgewicht op latere leeftijd.
 2. Als u kanker heeft gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen ter preventie van kanker op
  Uit het rapport is gebleken dat een gezond lichaamsgewicht, een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging het risico op terugkeer van ziekte verlaagt.En natuurlijk … niet roken
 3. Roken
  Roken is de bekendste veroorzaker van kanker en één van de allerslechtste keuzes voor uw gezondheid die u kunt maken. Het verhoogt niet alleen de kans op longkanker, maar ook andere vormen van kanker. In combinatie met alcohol is roken extra schadelijk. Bovendien verhoogt roken het risico op een hartaanval en een beroerte. Als u rookt, probeer dan zo snel mogelijk te stoppen. Bent u een niet-roker, voorkom dan situaties waarin u meerookt

 

Orthomoleculaire TIP van Walter Faché. Therapeutische leefstijlaanpassingen voor mentale gezondheid

Psychische klachten, zoals depressie en angst, kunnen evengoed als alle andere ziektebeelden met voeding en leefstijl worden aangepakt. Therapeutische leefstijlaanpassingen zijn goedkoop, zonder schadelijke bijwerkingen en hebben een langdurig effect.

 • Beweging geeft je een beter gevoel door de aanmaak van endorfines, vermindert angst en depressie, zorgt ervoor dat kinderen beter presteren op school, verbetert het geheugen en de hersenfunctie bij volwassenen, voorkomt geheugenverlies bij ouderen, vermindert de symptomen van schizofrenie en stemmingsstoornissen en stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.
 • Bioactieve stoffen uit groenten en fruit, noten, zaden, kiemen, pitten en peulvruchten beschermen de hersenen tegen schade.
 • Omega-3 vetzuren uit vette vis, zwarte bessenzaad, postelein, walnoten, … zijn essentieel voor een goede hersenfunctie en stemming.
 • Regelmatig in de natuur vertoeven verbetert het algemeen gevoel van welbehagen en stimuleert de hersenfuncties • Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, serotonine en melatonine, drie belangrijke stoffen voor de mentale gezondheid.
 • Goede sociale, familiale en amoureuze relaties verhogen de immuniteit en verminderen het risico op psychische aandoeningen • Een huisdier hebben maakt mensen gelukkiger, minder vaak ziek en doet hen langer leven.
 • Meditatie, yoga, tai chi, relaxatie, spiritualiteit, … zorgen voor emotionele stabiliteit, verminderen stress en burn-out, verhogen de weerstand en verbeteren de hersenfunctie.
 • Andere mensen belangeloos helpen geeft je een goed gevoel door de zogenaamde ‘helpersroes’, de evenknie van de beter bekende lopersroes.
 • Gewoon plezier maken en leuke dingen doen maakt je zorgelozer en socialer en vermindert slapeloosheid en paniekstoornissen.

 

Afslanktip: Noten eten tijdens het afvallen

Veel mensen houden wel van noten. Het is een lekkere snack en – omdat er zoveel verschillende soorten te koop zijn – ook heel gevarieerd. Maar noten bevatten wel veel vet en daardoor veel calorieën. Daarom laten veel mensen noten direct staan zodra ze gaan afvallen. Maar dat hoeft helemaal niet. Noten zijn namelijk ook heel gezond!

 • Noten zorgen voor een verzadigd gevoel, omdat ze veel vezels en eiwit bevatten. Eet je noten als tussendoortje of bij een maaltijd, dan heb je dus minder snel weer trek.
 • De onverzadigde vetten in noten zijn erg goed voor je hart en bloedvaten. Elke dag 20 gram noten zou zelfs de kans op een hartinfarct met maar liefst 40 procent verkleinen.
 • Noten bevatten naast vezels, gezonde vetten en eiwit ook veel vitamine E, foliumzuur, calcium, magnesium, kalium en fosfor.
 • Noten combineren erg goed met gedroogd fruit. Dat bevat weer veel vezels, waardoor het in combinatie een erg goed vullend tussendoortje is. Dit is ook erg lekker in de yoghurt.
 • En als laatste kun je met noten volop variëren. Je kunt ze eten als tussendoortje, maar ze doen het ook erg goed in salades, door de yoghurt, in een pasta, soep, stamppot of in een rijstgerecht.

Kortom, noten hoef je niet uit je dieet te schrappen. Zolang je ze met mate eet, kun je er prima van genieten en heeft het juist een positief effect!

 

Links