Brood is belangrijk voor voldoende jodium

Het is belangrijk dagelijks brood te eten voor voldoende jodium

Brood is in Nederland de belangrijkste bron van jodium. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die dit mineraal van nature bevatten. Alleen in zeevis (zoals kabeljauw of haring) en eieren (klein beetje) zit jodium. Als volwassene heb je per dag 150-200 microgram nodig. Jodium is belangrijk voor de vorming van schildklierhormonen, die nodig zijn voor de groei en de stofwisseling.

Omdat jodium weinig van nature in voedingsmiddelen voorkomt, wordt het toegevoegd aan bakkers- en keukenzout (JOZO-zout). Daardoor zijn brood en JOZO-zout naast vis de belangrijkste leveranciers van jodium. Eet daarom voldoende brood. Met dagelijks 5-6 sneetjes brood krijg je voldoende jodium binnen.

Bakkers zijn trouwens niet meer verplicht bakkerszout te gebruiken. In biologisch brood wordt vaak zeezout gebruikt. Dat bevat van nature ook wat jodium, maar erg weinig. Zeezout bevat namelijk 0,14-1,42 mg jodium en bakkerszout 50-65 mg jodium per kg zout.

Bakkerszout mag tegenwoordig ook gebruikt worden voor andere bakkerijproducten zoals gebak, koek en crackers.