Een DVD over onze voedselproductie

In deze documentaire “Food, Inc.” maakt regisseur Robert Kenner korte metten met het idyllische beeld waarmee levensmiddelen in de supermarkten in de Verenigde Staten aan de man worden gebracht. De “fantasieplaatjes” op verpakkingen van koeien in de wei en groen gras veranderen gedurende de film in het ware verhaal: een schrikbeeld. Boeren die werken onder het juk van enorme vleesproducerende bedrijven en donkere tunnels waarin kippen worden gefokt, die door onnatuurlijke gewichtstoename niet meer op hun poten kunnen staan.

Ook het grootste slachthuis ter wereld komt in beeld. Hier worden 32.000 varkens per dag geslacht onder erbarmelijke omstandigheden voor zowel varkens als werknemers. Het blijkt dat een paar multinationals in Amerika de voedselindustrie in handen hebben. De misstanden worden via interviews aan de kaak gesteld: misbruik van dieren, E. Coli bacteriën in hamburgers en de dodelijke gevolgen daarvan, de macht van Monsanto en de uitbuiting van werknemers in de voedselindustrie. Kenner laat ook zien hoe het door de macht van de voedselindustrie en overheidssubsidies wel mogelijk is om voor slechts één dollar een hamburger te kopen, maar geen stronk broccoli.

De schrijvers Michael Pollan (Een pleidooi voor echt eten) en Eric Schlosser (Fast Food Nation) bevestigen in interviews de bevindingen van Kenner. Natuurlijk gaat de film over de voedselindustrie in de VS, maar ook in Nederland zijn de multinationals actief. En het dierenleed en onderdrukking van de boeren spelen ook in Nederland. Aan het eind van de film geeft Kenner aan wat we als consument zelf kunnen doen om de voedselindustrie een halt toe te roepen. Dit is onder andere door etiketten te lezen en door alleen producten te kopen van bedrijven die medewerkers, dieren en milieu met respect behandelen en die biologisch zijn.

De film eindigt met: “U kunt de wereld verbeteren met elke hap”. De film is een aanrader voor iedereen die wil weten wat er in het eten zit en wat de herkomst van een product is.

Bron: (RB) Food, Inc., Robert Kenner, EAN 8716777930687, duur 90 minuten, € 19,99