U kunt zelf iets doen om uw risico op kanker te verlagen?

Onderstaande aanbevelingen geven praktische handvatten

 1. Streef naar een slank postuur maar vermijd ondergewicht
  Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker, metname dikke darmkanker en borstkanker. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen behoudt u een gezond gewicht.
 2. Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging
  Lichaamsbeweging kan u beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging helpt tevens overgewicht en obesitas voorkomen. Iedere vorm van lichaamsbeweging draagt al bij aan een gezondere leefwijze.
 3. Vermijd dranken met suiker. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel (met name van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, met weinig vezels en veel vet)
  Dranken met veel suiker zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Voorbeelden zijn frisdranken, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen. Drink bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker.
  Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op obesitas en dus ook op kanker. Vervang deze producten door groente en fruit.
 4. Kies voor veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk
  Groenten, fruit en andere vezelrijke producten kunnen u tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld kanker in de mond, maag en darm. Eet daarom iedere dag vijf of meer porties groente en fruit.
 5. Beperk de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) en vermijd het eten van bewerkt vlees
  Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen.
  Eet per week niet meer dan 500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.
 6. Als u al alcohol drinkt, beperk het aantal glazen per dag dan tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen
  Om kanker te voorkomen, kunt het beste geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, waaronder mondkanker en borstkanker.
 7. Beperk de consumptie van zout voedsel en met zout (natrium) bewerkt voedsel
  Zout voedsel en voedsel bewerkt met zout kunnen het risico op maagkanker verhogen. Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat veel kant-en-klare producten veel zout kunnen bevatten.
 8. Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen
  Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is beter om alle benodigde voedingsstoffen via uw voeding binnen te krijgen. Sommige groepen mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen.

Aanbevelingen voor specifieke groepen

 1. Geef baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dat is het beste voor moeder en baby. Vul daarna aan met andere vloeibare en vaste voeding.
  Onderzoek toont duidelijk aan dat borstvoeding de moeder kan beschermen tegen borstkanker en de baby tegen overgewicht op latere leeftijd.
 2. Als u kanker heeft gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen ter preventie van kanker op
  Uit het rapport is gebleken dat een gezond lichaamsgewicht, een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging het risico op terugkeer van ziekte verlaagt.En natuurlijk … niet roken
 3. Roken
  Roken is de bekendste veroorzaker van kanker en één van de allerslechtste keuzes voor uw gezondheid die u kunt maken. Het verhoogt niet alleen de kans op longkanker, maar ook andere vormen van kanker. In combinatie met alcohol is roken extra schadelijk. Bovendien verhoogt roken het risico op een hartaanval en een beroerte. Als u rookt, probeer dan zo snel mogelijk te stoppen. Bent u een niet-roker, voorkom dan situaties waarin u meerookt