Welk dieet is geschikt om af te vallen? 19 Diëten geanalyseerd

Het OIVO heeft 19 verschillende diëten geanalyseerd, namelijk de populairste vermageringskuren en zij die de meeste media-aandacht krijgen. De conclusie is hard: het merendeel van de diëten is inefficiënt, kost veel geld en zorgt niet voor een duurzaam gewichtsverlies. Nog erger is het feit dat ze ook vaak gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Er is maar één dieet die naam waardig en dat is het dieet opgesteld door een diëtist(e), dat vooral inhoudt dat de consument leert waaruit een gezonde, evenwichtige, caloriearme voeding bestaat en dat uitspattingen vermeden worden. Zo’n dieet gebeurt best onder het toezicht van een professionele voedingsdeskundige.

Er bestaan tientallen methodes om af te slanken, en ze zijn ook erg populair. Zo zegt 35% van de jongeren van 10 tot 17 jaar oud (en zo goed als de helft van de 16-jarigen) dat ze in de voorbije zes maanden een dieet gevolgd hebben en twee derde van de volwassenen verklaart al een diëtiste geraadpleegd te hebben hebben. Verder valt op dat 8 op de 10 consumenten met overgewicht hun lichaamsbouw als “normaal” beschouwen.
Het OIVO heeft vastgesteld dat 9,7% van de mannen en 12,8% van de vrouwen voedingssupplementen slikken. De consumptie ervan neemt toe met de leeftijd en is het grootst in de leeftijdsgroep van 60-74 jaar. Onder hen neemt 15,8% voedingssupplementen.
Het mag dan ook niemand verbazen dat de diëtenmarkt een grote business is, die op meer dan een miljard euro per jaar geraamd wordt.

Lees het artikel verder op de website van Gezondheid.be