Aardappelgratin

Heerlijk zo’n goudbruin gebakken aardappelgratin uit de oven. Lekker bij vlees en vis en heel gemakkelijk van te voren te bereiden. Maak het zelf, zonder pakjes of zakjes. En… zonder slagroom. Bij een klassieke gratin wordt room gebruikt. Lekker natuurlijk, maar ook calorierijk. Probeer eens deze variant!

Boen voor 4 personen 4 flinke aardappels (ca. 200 gram per stuk) schoon. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snij de aardappels in dunne plakken en kook deze 5 minuten in 350 ml volle melk en 2 eetlepels witte wijn (even goed in de gaten houden dat het niet overkookt!). Schil intussen 2 uien en snij deze in ringen. Pel en snipper 2 teentjes knoflook. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin de uien en de knoflook ongeveer 2 minuten. Schep de uien door de aardappelplakjes en de melk en voeg naar smaak zout en peper toe. Vet een lage ovenschaal in en doe het hele aardappelmengsel met vocht over in de schaal. Zet de schaal 30-45 minuten in de oven. In elk geval tot de aardappels helemaal gaar zijn en de schotel een bruin korstje heeft.

Je kunt de uien ook vervangen door champignons of andere paddenstoelen. Voeg verse rozemarijn toe voor een mediterrane smaak. Toch een klassieke gratin? Neem dan in plaats van de volle melk ongeklopte slagroom of doe half melk, half room.