Falafelballetjes met pita brood

Hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten

Voor de falafel
450 g gekookte kikkererwten*
12 zongedroogde tomaatjes (niet op olie)
½ ui
2 teentjes knoflook
1,5 tl bakpoeder
een handje verse peterselie, fijngehakt
2 theelepels gemalen komijn
peper en zout
4 eetlepels bloem of meel
4 eetlepels olie
4 volkoren pitabroodjes (te koop bij de natuurwinkel)
4 eetlepels humus (of kant-en-klaar gekocht)
4 handjes sla
120 g wortel, geraspt

Voor de salade
100 ml volle yoghurt
4 eetlepels vers citroensap
200 g komkommer, in blokjes
100 g gekookte afgekoelde broccoli
100 g zwarte en groene olijven
4 eetlepels pompoenpitten

Bereiding

Falafel
Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken (of dep droog).
Doe kikkererwten, tomaatjes, ui, knoflook, bakpoeder, peterselie en komijn in de keukenmachine en meng tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en zout.
Vorm van het mengsel ongeveer 25 balletjes en rol ze door het meel.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan.
Bak de helft van de falafel balletjes tot ze mooi rondom goudbruin zijn, ca. 10 minuten.
Herhaal met de andere helft van de balletjes.
Beleg pitabroodjes met sla, geraspte wortel en hummus en voeg falafel toe. Serveer met salade.

Salade
Meng in een kommetje de yoghurt met het citroensap.
Verdeel de komkommer, broccoli en olijven over 4 schaaltjes en besprenkel met wat peper en zout.
Verdeel de yoghurt over de schaaltjes en garneer met de pompoenpitten.